English Nederlands

RACEFIETS versus LIGFIETS

Leo Rogier Verberne


A 2. Geslachtsorganen


Lance Armstrong

Afb. 1 De voorovergebogen houding op een racefiets (Lance Armstrong / foto Livestrong)

In de voorovergebogen houding op een racefiets loopt bij inspanning het zweet tussen de billen en over de anus omlaag. Een zeem in de fietsbroek biedt hiervoor een eerste opvang. Maar bij langduriger inspanning bereikt het zweet, met daarin darmbacteriën en Candida, de geslachtsdelen. Die kunnen daardoor gaan ontsteken. Bij vrouwen kunnen deze micro-organismen schede-ontsteking en blaasontsteking veroorzaken. Ook een besmette voorhuid en eikel van de fietsende man kunnen de oorzaak zijn van een schede-ontsteking bij de vrouwelijke partner. Alleen wassen met water en zeep biedt onvoldoende bescherming tegen dergelijke infecties. Desinfectie na het fietsen met bijv. betadine is nodig om dit te voorkomen.

.Anatomie
Als je op een boodschappenfiets rechtop zit, steunen je zitbeenderen op het fietszadel. Die botten zijn bedoeld om bij het zitten het lichaamsgewicht te dragen (afb. 2). In de linker schets komt de bovenste driehoek overeen met de plek waar de billen op het fietszadel steunen. De onderliggende zitbeenderen (ischial tuberosity) zijn in de tekening (dun) aangegeven. Op de rechter schets zijn de zitbeenderen blootgelegd. In de driehoek daartussen (het kruis) lopen in het zachtere weefsel de bloedvaten en zenuwen naar de geslachtsorganen.Afb. 2 links: de bovenste driehoek is de zitplaats voor het normale fietszadel;
rechts: bloedvaten en zenuwen zitten in het zachtere weefsel tussen de zitbeenderen (4)

Racefiets
In de voorovergebogen houding op een racefiets steunt het kruis op het smalle racefietszadel (afb. 1). Het weefsel tussen de zitbeenderen ondersteunt dan het lichaamsgewicht. Maar in dat zachtere weefsel zitten de bloedvaten en zenuwen naar de geslachtsdelen. De bloedvaten worden dan dichtgedrukt en de zenuwen raken bekneld. Daardoor ontstaat na verloop van tijd gevoelloosheid in de geslachtsdelen of tinteling en een branderig gevoel. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Na langdurig voorovergebogen rijden op een racefiets kan bij mannen impotentie (een erectieprobleem) ontstaan, die soms een week kan duren en in een enkel geval zelfs langer dan een maand (1). Want voor een erectie is zenuwprikkeling nodig en het is een bloedvat-technisch hoogstandje. Je mag je kruis dus niet te lang onder druk zetten op een te smal racefietszadel. Het fietsen moet wel leuk blijven, ook voor de partner. Bij mannen komt op de racefiets ook de prostaat in de verdrukking. Die zit in de onderbuik rondom de plasbuis, net boven het kruis. Na urenlang voorovergebogen fietsen kan de prostaat, als reactie op de druk, zo gaan zwellen dat de plasbuis erdoor wordt dichtgedrukt. Een wielrenner kan daardoor geen plas produceren voor de dopingcontrole.

Zadel
Het zadel speelt een belangrijke rol in het ontstaan van gezondheidsklachten. In een onderzoek met 40 wielrenners van 25 tot 35 jaar bleek de bloedtoevoer naar hun penis bij 28 van hen (70%) aanzienlijk te zijn verminderd terwijl ze op de fiets zaten. Gevoelloosheid van de penis en de balzak kwam bij 24 van hen voor (60%) en impotentie (erectieproblemen) bij 8 van de 40 renners (20%) (6). De vermindering van de bloedstroom naar de penis bleek afhankelijk van het zadel: op een smal zadel nam de bloedtoevoer af met 82% (tot 18% van de uitgangswaarde). Op hetzelfde zadel met een sleuf in het midden was de bloedstroom verminderd met 72 % (tot 28%). Een breder en korter zadel blijkt voor de geslachtsorganen van mannen en vrouwen gezonder (3,5). Daarentegen bleek de zachtheid voor de bloedstroom niet van belang (7). Bij enkele racefietszadels is met de uitkomst van deze onderzoeken rekening gehouden (afb. 3).

ISM PR 3.0
ISM PR 14.5

Afb. 3 Racefietszadel, ISM PR 3.0; lengte 25 cm, breedte 14.5 cm (2)

Ligfiets
Als je op een ligfiets rijdt, is van druk op het kruis geen sprake. Klachten over de bloedvoorziening van de geslachtsorganen komen daarbij dan ook niet voor. Toch heeft ook de ligfiets een drukprobleem. Dat betreft de rug, die bij het trappen tegen de ligstoel wordt gedrukt. Daardoor kan op den duur een knobbel ontstaan op de wervelkolom tussen de schouderbladen. Op röntgenfoto’s blijkt dat geen botwoekering te zijn, maar bindweefsel. Te vergelijken met de knobbel op de wreef bij klompendragers. Om bij het ligfietsen deze druk op je wervels te voorkomen, kan in het midden van de rugleuning een sleuf worden gemaakt. De druk bij het trappen komt dan op de schouderbladen en niet op de wervelkolom.

Afb. 4 Geen druk op de geslachtsorganen bij een ligfiets

Conclusies
1. In de voorovergebogen houding op een racefiets verhoogt het zweten de kans op een infectie van de geslachtsorganen.
2. Op een racefiets kunnen de geslachtsorganen bij mannen en vrouwen gevoelloos worden; bij mannen kan impotentie (een erectieprobleem) ontstaan en zwelling van de prostaat.
3. Een breder en korter racefietszadel met een sleuf in het midden veroorzaakt minder drukproblemen.
4. Een ligfiets is niet belastend voor de geslachtsorganen maar kan wel druk veroorzaken op de wervelkolom tussen de schouderbladen.

Bronnen
1.  KV Andersen, G Bovim. Acta Neurol Scand. 233-240 (1997): Impotence and nerve entrapment in long distance amateur cyclists
2. ISM zadels: dé oplossing voor uw zadelprobleem
3. David Kopsky: Wielrenners-neuropathie
4. Frank H Netter, The Ciba Collection of Medical Illustrations, vol. 2: Reproductive System.
Ed. Ernst Oppenheimer; Ciba Pharmaceutical Company; 3rd printing 1965; p 13 en 21
5. SM Schrader, MJ Breitenstein, BD Lowe (2008). J Sex Med. 1932-1940: Cutting off the nose to save the penis
7. U Schwarzer, F Sommer, T Klotz, C Cremer, U Engelmann (2002). Eur Urol. 139-143:
Cycling and penile oxygen pressure: the type of saddle matters

lees verder

© Leo Rogier Verberne
ISBN/EAN:978-90-830515-0-5
www.recumbentcycling.org